صادرات مرغ به کشورهای همسایه

صادرات مرغ به کشورهای همسایه و چالش‌های آن

بر طبق آخرین گزارش‌های به دست آمده از خبرگزاری‌های معتبر، محمدعلی کمالی سروستانی در خصوص تولید مرغ در ایران و صادرات مرغ به کشورهای همسایه اعلام کرد که این فرآیند تحت تأثیر عوامل متعددی قرار دارد. هزینه‌های مربوط به تولید، به‌ویژه قیمت جوجه یک‌روزه و نوسانات بازار از جمله مهم‌ترین متغیرهایی هستند که این صنعت را تحت تأثیر خود قرار می‌دهند. کمالی سروستانی اعلام کرد هنگامی که مرغدار جوجه‌ها را با قیمت بالایی خریداری می‌کند، ترجیح می‌دهد با افزایش حجم مرغ‌ها در هفته‌های آخر، هزینه‌ها را سرشکن کند و با این روش، بخشی از فشار هزینه‌ای کم شود.

وی خاطرنشان کرد که مرغ سایز از آنجایی که بالاترین کیفیت و پایین ترین میزان دورریز را در مقایسه با مرغ‌های با وزن سنگین دارد، انتخاب مناسب‌تری خواهد بود. این مرغ‌ها تنها برای نیازهای داخلی نیستند و پتانسیل این را دارند که وارد بازار صادرات شوند.

مشاور اتحادیه مرغداران گوشتی با تأکید بر اهمیت وجود یک برنامه جدی و بلندمدت در رابطه با صادرات دام و طیور اضافه کرد که صادرات نباید فقط شامل سرریز تولید به بازارهای خارجی انجام شود زیرا این شیوه درنهایت بازارهای پایدار و مطمئنی ایجاد نخواهد کرد. کشورهایی که در همسایگی ما هستند مانند: عراق، افغانستان، پاکستان، و همچنین کشورهای حوزه خلیج فارس و آسیای میانه به گوشت مرغ ایرانی نیاز دارند. با یک برنامه‌ریزی و مدیریت درست ارزآوری در این حوزه به راحتی میسر خواهد شد.

در پایان، کمالی سروستانی افزود تولید مستمر مرغ سایز در بازه زمانی نسبتا طولانی می‌تواند دوره جوجه ریزی را افزایش داده، منجر به بهبود جریان مالی شده، تلفات را کم و افزایش بهره‌وری را به دنبال خواهد داشت. وی توضیح داد با افزایش تعداد مرغ سایز، هزینه‌های ثابت مربوط به جوجه‌ریزی کم خواهد شد و فقط باید مدیریت چرخه تولید به درستی انجام شود.

مشکلات موجود بر سر راه صادرات مرغ به کشورهای همسایه

علی ابراهیمی، رئیس هیئت مدیره اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ضمن اشاره به مشکلات موجود در بازار مرغ، اظهار کرد که میزان اضافه بر مقدار تقاضای بازار همچنان موضوعی بحث‌برانگیز است و مسائل مربوط به صادرات نتوانسته‌اند این مسئله را برطرف کنند. وی افزود که با وجود بالا رفتن قیمت مرغ گوشتی به بالای 50 هزار تومان، این رقم همچنان از هزینه‌های تولید بیشتر است. قیمت مقرون به‌صرفه برای مرغداران دست کم 58 هزار تومان است ولی متوسط قیمت مرغ گوشتی به مبلغ 55 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم می‌رسد.

ابراهیمی ضمن اشاره به تأثیر آزاد شدن صادرات مرغ اضافه کرد با وجودی که صادرات مرغ در حال حاضر آزاد است اما هنوز چالش‌های جدی در یافتن و توسعه بازارهای صادراتی وجود دارد. وی تأکید کرد که عراق، به‌عنوان اصلی‌ترین مقصد صادرات گوشت مرغ ایران خود نیز تولیدکننده مرغ گوشتی است و از کشورهای دیگری مثل برزیل و ترکیه با حداقل قیمت، مرغ وارد می‌کند.

توسعه بازارهای صادراتی نیازمند توجه و تلاش بیشتری است تا مازاد تولید داخل را جذب و بازار داخلی را متعادل کند. وی افزود که با وجود مجوز صادرات ۱۷ هزار تن مرغ تا پایان خرداد، تنها حدود ۷ هزار تن از این میزان صادر شده است و برای سهولت در صادرات ۱۰ هزار تن باقی‌مانده، محدودیت‌های زمانی برداشته خواهد شد.

ابراهیمی همچنین انتقاد از عملکرد شرکت پشتیبانی امور دام برای تنظیم بازار گفت ظرفیت این شرکت برای خرید مازاد مرغ کشور محدود است و امکان کمک به حل مشکلات مرغداران را ندارد چرا که مرغ ذخیره شده چند ماه بعد به بازار عرضه خواهد شد.

در پایان، با اینکه آزادسازی صادرات و افزایش تولید مرغ سایز یک روش مناسب برای بهبود شرایط فعلی است ولی تحقق این اهداف نیازمند کوشش مستمر در حوزه بازاریابی، بهبود زنجیره تأمین و برنامه‌ریزی برای اهداف بلندمدت است.

برنامه‌ریزی برای صادرات ماهانه ۱۵ هزار تن مرغ در سال ۱۴۰۳

به دنبال بالا رفتن تولید مرغداری‌ها، علی ابراهیمی، مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی، اظهار کرد که هدف‌گذاری برای صادرات مرغ به کشورهای همسایه در سال 1403 انجام شده است. ابراهیمی عنوان کرد که ضمن بالا رفتن میزان تولید و افزایش جوجه‌ریزی‌ها پیش‌بینی می‌شود که در آیندۀ نزدیک قیمت مرغ زنده متعادل‌تر شود و در نتیجۀ آن مشکلات مرغداران برطرف شود.

نکته‌ای که ابراهیمی به آن اشاره کرد مشکلات بسته‌بندی در مقایسه با استانداردهای جهانی بود. وی ضمن اشاره به اینکه کیفیت مرغ‌های تولیدی بالاست و می‌توان با حمایت‌های صادراتی، تولیدکنندگان را به صادرات تشویق کرد افزود امکان رقابت از نظر قیمت برای ما فراهم است.

ابراهیمی در ادامه افزود: آمارها نشان می‌دهد که در هشت ماه گذشته بازار مرغ در یک حالت باثبات بوده و میانگین قیمت هر کیلو مرغ زنده حدود ۵۶ تا ۵۷ هزار تومان بوده است. هدف ما از توسعه صادرات، جلوگیری از زیان مرغداران است. با توجه به جوجه‌ریزی‌های صورت گرفته برای سال جاری، برنامه‌ریزی شده است که ماهانه بین ۱۱ تا ۱۵ هزار تن مرغ به بازارهای خارجی صادر شود.

ظرفیت تولید و نیاز داخلی مرغ در کشور

آمارها نشان می‌دهد که ایران در طول یک سال توانایی این را دارد که 3 تا 3.5 میلیون تن مرغ تولید کند. نیاز کشور در این حوزه 2.5 تن است و اختلاف بین این دو علامت مناسبی است که ظرفیت بالا برای صادرات بیشت از 1 تن مرغ به خارج از کشور وجود دارد؛ البته باید در نظر داشت که این مسئله منوط به دریافت حمایت‌های دولتی است.

از اواخر سال گذشته، صادرات مرغ پس از یک توقف طولانی مدت دوباره آغاز شد. این مسئله کشور ما را از یک واردکننده مرغ به یک صادرکننده تبدیل کرد. بر طبق آمارهای رسمی اعلام شده از سوی سازمان دامپزشکی، بیش از 6500 تن مرغ از ابتدای سال جاری تاکنون به خارج از کشور صادر شده است. با در نظر گرفتن سیاست‌های وزارت جهاد کشاورزی در بالا بردن تولید داخلی و حجم جوجه‌ریزی، روند صادرات در ماه‌های آینده نیز ادامه پیدا خواهد کرد.

سیاست‌های حمایتی و مجوزهای جدید صادراتی

حسن نژاد، معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی، پس از ارسال بخشنامه‌ای که در 4 تیر صادر شد، مجوز صادرات مرغ مازاد بر مصرف استان‌ها را صادر کرد. این بخشنامه پس از ابلاغ وزیر کشاورزی و با هدف حمایت از تولید داخلی و تداوم تولید انجام شد. مطابق با این بخشنامه صادرات مرغ به کشورهای همسایه مازاد بر مصرف داخلی تا اطلاع ثانوی بدون هیچ‌گونه محدودیتی آزاد است.

با دنبال کردن پیج اینستاگرام شرکت ترخیص کالا دیده‌بان تجارت هیچکدام از اخبار روز مربوط به بازرگانی را از دست ندهید.

امتیاز ما
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 1 میانگین: 5]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *